Много неща няма да се променят през тази година. 2012 година дори ще бъде по-тежка от миналата. Това се дължи на заложените от различни години проблеми не само в еврозоната. Това каза пред БНР финансистът Румен Соколов.

И допълни, че България е от отличниците в Европейския съюз благодарение на валутния борд. Това ни позволява да не раздуваме много разходите си.

По отношение на еврото, нивата му ще зависят повече от политическата обстановка, отколкото от икономическата. Финансистът препоръча да държим депозитите си в левове. „Левът е свързан с еврото. Рисковете са много по-големи, ако започнем да въртим валутите“, смята специалистът.

Цените на жилищата през миналата година са паднали, според някои анализатори 10-11 процента. През тази година може да се очаква още малък спад. И през тази година няма да има много сделки, прогнозира Румен Соколов.

Банките ще определят пазара на имоти през 2012 г. според прогнозата за имотния пазар на Иван Горанов, управляващ съдружник в консултантската компания „Home for You”, цитиран от "Фокус":

„През 2012 година ще продължи тенденцията от 2011, банките да са водещи в определянето на пазара на недвижими имоти. Банките започнаха все по-динамично да навлизат на пазара с различни предложения за кредити. В момента пазарът на недвижими имоти е достигнал до стабилни нива, при които цените за добрите проекти в различните райони варират между 700 и 1100 евро”, каза Иван Горанов.

Той изтъкна, че много имоти през 2010 и 2011 са влезли под управлението на банките. Според Горанов рано или късно тази имоти ще се появят на пазара и това ще бъде решаващ фактор за развитието му.

По думите му най-търсени през изминалата година са били жилищата за млади семейства с две спални, между 80 и 100 кв. м. „Такива са данните и на статистиката, която показва, че най-често сделки за недвижими имоти са сключени от млади хора на възраст между 25 и 35 години, т.е. млади семейства“, каза още Горанов.