Малката германска банка Weserbank затвори врати вчера, превръщайки се в първата жертва измежду европейските банки след началото на разразилата се световна кредитна криза, предаде Reuters.

Изпълнителният директор и съсобственик на Weserbank Джеролд Леман обвини световната финансова криза за фалита на бившата кооперативна банка, която понесе тежки загуби от стремглавия спад на стойността на дълговите инструменти, които беше закупила.

Германия е една от страните, които бяха засегнати най-тежко от кризата на световните финансови пазари. Това наложи спешното спасяване на банка IKB, която отпуска заеми предимно на малки компании и на регионалната банка SachsenLB, контролирана от държавата.

Затварянето на базираната в Бремерхафен Weserbank се дължи на настояването на германския финансов регулаторен орган BaFin банката да включи в счетоводния си баланс активи под формата на краткосрочни облигации с плаваща лихва в размер на 75 млн. евро, които са загубили стойността си, според Леман.

Стойността на този тип облигации, издавани предимно от банките, светкавично падна с разрастването на световната кредитна криза, тъй като финансовите институции започнаха с по-голяма неохота да заемат средства помежду си.

Weserbank, която има повече от 2 500 клиенти на дребно и напоследък е имала планове да се установи като инвестиционна банка, е търсила купувач, но без успех, според Леман.

От BaFin са прекратили операциите на Weserbank и са уведомили съда да започне процедура по несъстоятелност, тъй като банката не е била в състояние да покрива оперативните си разходи.

Активите на банката са възлизали на 120.4 млн. евро към края на миналата година, като депозитите на клиентите са защитени, съобщава BaFin.