Финансовите министри от Европейския съюз се събират в Словения днес на двудневни разговори относно нарастващите икономически проблеми в условията на рекордна инфлация, увеличаващата се стойност на европейската валута и задъхващата се щатска икономика, предава AП.

Финансовите министри и представителите на централните банки на 27-те страни членки на Европейския съюз ще проведат двудневна среща в словенския град Бърдо в опит да излязат с общ отговор на внезапно надвисналите облаци, които забавят европейския растеж напоследък.

По-малката група от 15 страни, в които еврото е основната парична единица, ще се срещнат отделно днес, за да обсъдят силата на европейската валута. Еврото е близо до рекордни стойности спрямо щатския долар, което, от своя страна, влияе на износа на европейски стоки, като немски автомобили и луксозни френски стоки за САЩ.

В края на миналата година френските политици оказваха натиск върху Европейската централна банка (ЕЦБ) да намали лихвения процент, за да ограничи нарастването на стойността на еврото, но високите цени на петрола и храните, които изтикаха инфлацията до рекордни нива, ги накараха да отстъпят.

ЕЦБ призова правителствата на отделните страни и работодателите да изиграят тяхната роля в избягването на спираловидно увеличение на цените, като се въздържат от големи увеличения на заплатите.

Това разгневи синдикатите, които смятат, че заслужават част от възнагражденията, които компаниите са заработили, в резултат на бума на износа и възстановяването на европейската икономика през последните две години.

Около 35 000 работници се очаква да протестират в Любляна в събота с искания за увеличения на заплатите, съответстващи на икономическия растеж.

Страните от Евросъюза също така ще търсят начини да защитят собствените си финансови системи след кредитната криза, която принуди банките да избягват рисковани инвестиции от страх да не увеличат загубите си от финансови продукти, обезпечени с високорискови ипотечни зами в САЩ.

Страните членки ще анализират и откъде дойдоха проблемите за финансовата индустрия и какво може да се направи за предотвратяването на такива в бъдеще. Лидерите на Европейския съюз вече предупредиха, че имат готовност да въведат по-строги правила, ако финансовият сектор сам не сложи нещата в ред.

Те биха искали да видят по-голяма прозрачност от страна на всички пазарни играчи и да получат по-голяма информация за сложните структурирани инвестиции, съществуващи на пазара, както и по-добри начини за оценяване на инвестициите.

Европейската комисия също така обмисля реформи по отношение на правилата, задължаващи банките какво количество средства да отделят за покриването на евентуални загуби.