Финансовото богатство на българина расте, имотното- намалява

2091
Финансовото богатство на българина расте, имотното- намалява

Общото нетно богатство на домакинствата се увеличи с 365 млн. лв. до 227.56 млрд. лв. през първото тримесечие на 2012 г., като с този ръст беше прекъсната дълга серия от тримесечия на спадове, показва тримесечния анализ на банка УниКредит Булбанк за богатството и дълга на домакинствата.

Ипотечните кредити намаляха за първи път на тримесечна база с 42 млн. лв. и към края на март 2012 г. те възлизат на 8.76 млрд. лв. От масовото въвеждане на този тип кредити между 2002 и 2011 г. те са нараснали над 40 пъти. Солиден ръст беше отчетен особено по време на подема на жилищния пазар между 2005 и 2008 г., когато ипотечните кредити се повишиха с над 6.7 млрд. лв. Ускореното погасяване на голяма част от тези кредити намали значително общия дълг на домакинствата.

Жилищното богатство на домакинствата за първото тримесечие на тази година възлиза на 207.27 млрд. лв. и намалява с 4% (706 млн. лв.), в сравнение с последните три месеца на 2011 г.

Кредитите, свързани с потреблението, както и финансовият лизинг продължават да се свиват. Потребителските кредити са намалели за десето поредно тримесечие със 126.8 млн. лв. спрямо последните три месеца на 2011 г. и вече достигат 10.9 млрд. лв., докато финансовият лизинг се е свил с над 20% на годишна база заради продължаващия слаб апетит към покупката на автомобили.

Дългът на домакинствата като цяло намалява в края на март със 196 млн. лв. до 20.5 млрд. лв. На годишна база понижението е почти същото – със 185 млн. лв.

В резултат общото нетно богатство на домакинствата се увеличи с 365 млн. лв. до 227.56 млрд. лв. през първото тримесечие на 2012 г., като с този ръст беше прекъсната дълга серия от тримесечия на спадове. Според икономическия екип на УниКредит Булбанк обаче това не означава, че може да се говори за устойчиво обръщане на тенденцията.

„Продължаващото намаляване на дълга на домакинствата и очакванията свиването на общото богатство на домакинствата да продължи ще поддържа предпазливостта във финансовите и потребителските решения на домакинствата в следващите няколко години“, коментира Милен Касабов, старши икономист в УниКредит Булбанк. Според него поведението на домакинствата е значително повлияно от преживените силни колебания на жилищния пазар и успоредно с това бързото натрупване на дълг преди няколко години.

Въпреки доминиращата роля на жилищата в общото богатство на домакинствата, финансовото богатство увеличава значително тежестта си в последните години, променяйки сериозно структурата на общото богатство. Тази тенденция може да продължи и в следващите няколко години, смятат икономистите на УниКредит Булбанк.

Съотношението между брутното жилищно и брутното финансово и брутното финансово богатство достига своя връх през 2008 г., когато жилищното беше 10 пъти по-голямо.

Оттогава насам се наблюдава бърза промяна и съотношението намаля наполовина и вече е 5 пъти в ползва на жилищата в края на март тази година. Като стойност жилищното богатство намаля със 105 млрд. лв. или близо 30% между края на 2008 и 2011 г., докато финансовото богатство в същото време нарасна с над 10 млрд. лв.

Депозитите на домакинствата в края на март достигнаха 31.6 млрд. лв., което е нарастване с над 734 млн. лв. за три месеца.

„Предпочитанието към спестявания в банкови депозити, напоследък основно в левово изражение, беше затвърдено през последното тримесечие“, обясни още Милен Касабов. За една година левовите депозити са се увеличили с 23% до 16.38 млрд. лв.

Инвестициите в инструменти, свързани с вътрешните капиталови пазари, продължиха да се свиват през последното тримесечие, като средствата в акции намаляха със 110 млн. лв. – спад от 43% за годината до 757.5 млн. лв. Свиват се и инвестициите в колективни инвестиционни схеми. Към края на март 2012 г. активите на взаимните фондове са 359.4 млн. лв., като за три месеца те са намалели с 9.8 млн. лв.

По-малкото инвестиции в акции и взаимни фондове се дължат както на спадове в цените, така и на изтегляне на средства от пазара, става ясно от доклада на УниКредит Булбанк.

В същото време обаче средствата на домакинствата в животозастрахователни схеми и пенсионни фондове продължиха да показват солидни двуцифрени ръстове на годишна база, подкрепени от силното представяне на международните финансови пазари. Ръстът при животозастрахователните схеми и пенсионните фондове е съответно 14% и 18%. Според икономистите на банката обаче в настоящото, а и в бъдещите тримесечия тези активи са уязвими поради неблагоприятните тенденции на капиталовите пазари.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg