Високопоставени американски представители умишлено са внушавали, че банките, на които бе отпусната държавна помощ миналата година, са в по-добро състояние, отколкото са били всъщност, сочи публикуван днес доклад на министерството на финансите на САЩ, цитиран от Reutrers.

Този подход е довел до загуба на доверие в администрацията и в пакета от мерки за стабилизиране на банковата система, посочват авторите на анализа.

Официално тогавашният министър на финансите Хенри Полсън и председателят на Управлението за федерален резерв Бен Бърнанке твърдяха по това време, че огромната сума от 125 млрд. долара била инжектирана "в здрави финансови институции".

Неофициално обаче били изказвани сериозни опасения за стабилността на някои от фирмите, получили финансови инжекции.

"С твърденията си, че "здравите" институции ще могат да увеличат кредитирането, министерството на финансите даде основания да се породи нереалистична представа за състоянието на някои институции и за тяхната способност да разширят кредитирането", се посочва в доклада, цитиран от Reutrers.

Полсън получи одобрението на Конгреса на САЩ да използва общо 700 млрд. долара за ремонт на финансовата система, посочва агенцията.

Инжектирането на средства в банките било предпочетено пред изкупуването на техни активи като най-бързия и ефикасен начин да се заздрави финансовата система. Но доверието в тези мерки започнало да спада, след като станало ясно, че въпреки отпуснатите им средства някои банки не били в състояние да възстановят кредитната си дейност.

Източник: БТА