39.7 млрд. лв. е финансовото богатство на българското население в края на 2010 г. Това показват данни в доклад на анализаторите от Industry Watch.

Повишаването на цените, особено на храните и другите стоки от първа небходимост, ограничава възможностите на българите да спестяват, пише в доклада.

Ако отчетем намаляването на покупателната способност на парите, се оказва, че растежът на финансовото богатство, измерено в стоки и услуги, се забавя значително през втората половина на 2010 г. - до 6% спрямо година по-рано.

В края на 2009 г. богатството ни беше на стойност 36 млрд. лв., а годишният му темп на нарастване - 7%. Нарастването на финансовите активи се дължи основно на покачването на частните пенсионни спестявания и на увеличението на депозитите с 3 млрд. лв. през 2010 г.

Според статистиката на БНБ спестяванията на домакинствата вече са над 28 млрд. лв. Основна роля за ръста им през 2010 г. изиграха изгодните лихви и несигурната икономическа среда.

Според Industry Watch богатството ще продължава да расте, но с по-бавни темпове. Причините са слабият ръст на доходите, инфлацията и намаляването на лихвите по депозитите.

За да съхранят стойността на спестяванията си, част от домакинствата избират по-рисковите инвестиции в акции и взаимни фондове.

Ипотечното кредитиране расте с 3%, което разширява жилищния пазар. Възможно е разпродаване на имоти, с които са обезпечени лоши кредити. Това може да окаже натиск върху цените на имотите.