Финансовото ни богатство достигна 39.7 млрд. лв.

1281
Финансовото ни богатство достигна 39.7 млрд. лв.

39.7 млрд. лв. е финансовото богатство на българското население в края на 2010 г. Това показват данни в доклад на анализаторите от Industry Watch.

Повишаването на цените, особено на храните и другите стоки от първа небходимост, ограничава възможностите на българите да спестяват, пише в доклада.

Ако отчетем намаляването на покупателната способност на парите, се оказва, че растежът на финансовото богатство, измерено в стоки и услуги, се забавя значително през втората половина на 2010 г. - до 6% спрямо година по-рано.

В края на 2009 г. богатството ни беше на стойност 36 млрд. лв., а годишният му темп на нарастване - 7%. Нарастването на финансовите активи се дължи основно на покачването на частните пенсионни спестявания и на увеличението на депозитите с 3 млрд. лв. през 2010 г.

Според статистиката на БНБ спестяванията на домакинствата вече са над 28 млрд. лв. Основна роля за ръста им през 2010 г. изиграха изгодните лихви и несигурната икономическа среда.

Според Industry Watch богатството ще продължава да расте, но с по-бавни темпове. Причините са слабият ръст на доходите, инфлацията и намаляването на лихвите по депозитите.

За да съхранят стойността на спестяванията си, част от домакинствата избират по-рисковите инвестиции в акции и взаимни фондове.

Ипотечното кредитиране расте с 3%, което разширява жилищния пазар. Възможно е разпродаване на имоти, с които са обезпечени лоши кредити. Това може да окаже натиск върху цените на имотите.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg