Фирмите погасиха над 500 заема по кредитните линии на ББР

614
Фирмите погасиха над 500 заема по кредитните линии на ББР

Към края на юни компаниите са погасили над 500 кредита по двете програми за целево финансиране на малки и средни предприятия и земеделски производители на Българска банка за развитие (ББР). Общият размер на погасените заеми е близо 77 млн. лв.

Към 30 юни 2010 г. селскостопанските производители са погасили 396 заема на стойност над 45 млн. лв. По програмата за оборотно и инвестиционно финансиране на МСП фирмите са върнали 106 кредита на обща стойност 31.8 млн. лв. За периода януари-юни 2010 г. банките-партньори на ББР са договорили нови 291 кредита и по двете кредитни линии в размер на 51.6 млн. лв.

Броят на активните кредити по двете програми в края на юни е 1090, а стойността им е близо 430 млн. лв. Данните на финансовата институция сочат, че в края на полугодието търговските банки са предоставили на бизнеса 99.8% или 374.3 млн. лв. от предоставената от Българска банка за развитие програма за оборотно и инвестиционно финансиране на МСП.

Свободният ресурс по кредитните линии на ББР, с който разполагат търговските банки за договаряне на нови заеми, е 60.3 млн. лв. От тях близо 30 млн. лв. са за оборотно и инвестиционно финансиране на малки и средни предприятия, а останалите 30.3 млн. лв. - за целево финансиране на земеделски производители.

През 2009 г. ББР предостави финансов ресурс от 455 млн. лв. на търговските банки на револвиращ принцип за срок от 5 до 10 години.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg