Съществува вероятност в Китай да се стигне до банкова криза до средата на 2013-та година, според изследване на рейтинговата агенция Fitch Ratings, която оцени риска на 60%.

Причината за това са растящите кредити и поскъпването на имотите, което би могло да доведе до криза подобна на щатската.

Сериозността на проблема с цените на недвижимите имоти в най-бързоразвиващата се основна световна икономика бе подчертан и от премиера на Китай. На пети март той обяви, че правителството ще положи всички усилия да се справи с този проблем.

От Fitch виждат риск от „дупки в балансите на китайските банки", което би могло да доведе след себе си до пукане на имотния балон.

Подобни опасения бяха изразени от агенцията за Исландия и Ирландия, години преди в тях да се стигне до дълбоката криза, стартирала от сектора на имотите и банковия сектор.

Банковите системи в развиващите се страни са изключително податливи на систематичен риск, когато ръстът на кредитите превиши 15% годишно през две или повече години и в същото време цените на имотите нараснат с повече от 5% според рейтинговата агенция.

Кредитният ръст в Китай възлезе средно на 18.6% през 2008-ма и 2009-та година в условията на силен ръст в цените на имотите.