Румънските, унгарските и българските банки са най-уязвими в Източна Европа от повторна криза, тъй като нивото на лошите им кредити остава високо, а слабият икономически ръст ограничава кредитирането, според международната рейтингова агенция Fitch Ratings, цитирана от Bloomberg.

"Банките в Румъния, до известна степен в Унгария и в по-малка степен в България, не се справят много добре, особено по отношение на качеството на активите им," смята Майкъл Стайнбарт от Fitch в Лондон. "Румънската, унгарската и българската банкови системи също така показват слабости поради някои макроикономически дисбаланси."

Източноевропейските банки, в това число подразделения на италианската UniCredit, австрийската Erste Group Bank и френската Societe Generale SA, изпитваха затруднения с рефинансирането на задълженията, включително ипотечни кредити в чуждестранна валута и потребителски заеми по време на кредитната криза. Румънските и българските банки също са изложени на риск от гръцката дългова криза, а временното данъчното облагане на банките в Унгария намалява печалбите.

Усилията за намаляване на бюджетния дефицит в Румъния в следващите няколко години ще ограничат икономическия растеж, смята Стайнбарт.

Министър-председателят на Унгария Виктор Орбан обеща през следващата година да намали дефицита до под максималния праг от 3% от БВП за ЕС, цел която страната не е постигала откакто се присъедини към съюза преди шест години. България трябва да свали бюджетния си дефицит в определените граници през следващата година или ще получи санкции.

Банковият данък в Унгария, който е най-големият в Европа, ще възпрепятства възстановяването, тъй като банките вероятно ще се опитат да го прехвърлят на клиентите си, смята Стайнбарт.

Данъкът възлиза на 0.5% върху активи от над 50 млрд. форинта (223 млн. долара). Той ще носи 187 млрд. форинта годишно на държавата, или около 0.6% от БВП.

Перспективата на Fitch за 15 от 44 банки, които следи в региона, е отрицателна, което е сигнал за евентуални понижения на рейтингите. Шест от тези банки са в България, а четири в Полша.

Гръцката фискална криза, вдигна разходите за финансиране на банките в страната, което засили риска, че те няма да могат покрият задълженията на подразделенията си на Балканите. Почти една трета от банките в България и 12% от тези в Румъния са собственост на гръцки банки.

Банките със гръцки собственици на Балканите ще получат 630 млн. евро заеми от Европейската банка за възстановяване и развитие, обявиха от финансовата институция на 5 октомври.

Делът на лошите кредити в България е бил 12.6% през юни, което е почти два пъти повече в сравнение с година по-рано. В Унгария делът на лошите кредити е бил 7.5% през юни, докато просрочените с най-малко 90 дена кредити в Румъния са били 11.3% от всички през август.

"Нивата на лошите кредити в тези страни ще останат високи през 2010 г., според Стайбарт.

Има някои уроци, които могат да се научат от кризата, според Стайнбарт, като например, необходимостта от намаляването на кредитирането в чуждестранна валута. В Унгария, Румъния и България кредитите в евро и швейцарски франкове съставляват около две трети от всички кредити.

Рисковете накараха някои банки да се изтеглят от региона. Allied Irish Banks Plc продава 70-процентния си дял в полската Bank Zachodni WBK на испанската Banco Santander. Германската BayernLB, която получи 10 млрд. евро помощ от област Бавария, може да продаде 89.8-процентния си дял в унгарската MKB Bank. Австрийската Hypo Alpe, която беше национализирана през миналата година, планира да разпродава свои активи по цял свят.