Западноевропейските банки като UniCredit SpA и Erste Group Bank AG продължават да оказват подкрепа на подразделенията си в Източна Европа, дори и след като ги насочват към местно финансиране поради новите капиталови правила, съобщава Fitch Ratings, цитирана от Bloomberg.

Банките, които притежават три четвърти от източноевропейския банков сектор, искат депозитите на местно ниво да финансират кредитите на техните подразделения, тъй като по-строгите регулаторни изисквания ги принуждават да продават активи и да подсилват капитала си. Въпреки това спадовете във финансирането са ограничени според Fitch.

“Наблюдаваме промяна в политиката на банките майки, но не виждаме да се случва нищо драстично по отношение на способността за получаване на финансиране от тях”, казват от Fitch. “Не сме ставали свидетели на пример да не е осигурен капитал, когато е бил необходим.”

Участниците във Виенската инициатива, между които международни кредитори и регулаторни органи, които помогнаха на банковата индустрия в Източна Европа след фалита на Lehman Brothers Holdings Inc, се срещат с най-големите банки в региона днес, за да обсъдят рисковете от ограничаването на финансирането.

Международният валутен фонд, Европейската банка за възстановяване и развитие, Световната банка и Европейската инвестиционна банка похарчиха 42 млрд. долара за две години до 2010 г., за да подкрепят банките и компаниите в Източна Европа.

Финансовите пазари в Източна Европа тръгнаха нагоре през тази година, след като дългосрочните операции по рефинансиране на Европейската централна банка помогнаха на банките в Западна Европа.

Полската злота е най-добре представящата се валута в света през тази година, поскъпвайки с 8.5% спрямо еврото, докато унгарският форинт отбелязва 7.2% ръст спрямо еврото. Двете валути бяха сред най-лошо представящите се през втората половината на миналата година след белоруската рубла, на фона на опасенията, че дълговата криза в Еврозоната ще се разпространи на Изток.

ЕЦБ отпусна 529.5 млрд. евро под формата на тригодишни заеми на 800 европейски банки на 29 февруари, след като преди това им беше осигурила 489 млрд. евро на 21 декември.

Това помогна значително на банките, тъй като свързаният с тях отлив на средства от Източна Европа беше “значителен” през второто полугодие на 2012 г., се казва в доклад на ЕБВР от миналия месец. Отливът на средства от Унгария се ускорява през миналата година, а в периода юли-ноември 2011 нетният отлив на средства в Полша се равнява на 2% от БВП.

Банковото финансиране намалява до известна степен, но в момента не се наблюдава деливъридж в особено големи размери според Fitch. Икономическият спад на фона на проблемите на износните пазари в Еврозоната с дълговата криза ограничава търсенето на нови заеми и влошава качеството на кредитите.

Финансирането от банките майки намалява, но от това не могат да си вадят заключения според Fitch. “Няма достатъчно качествено търсене на заеми на местно ниво. Причината не е, че банките не отпускат достатъчно заеми, защото нямат достатъчно финансиране или капитал”.

През януари МВФ занижи прогнозата си за икономическия растеж на Централна и Източна Европа (ЦИЕ), изтъквайки като причина “проблемите в Еврозоната”. Икономиката на ЦИЕ ще нарасне с с 1.1% през тази година според МВФ.

Банките майки дават знак за своята ангажираност към Източна Европа като осигуряват капитал на своите подразделения, където е необходимо, казват от Fitch.

Erste, която е втората най-голяма банка в ЦИЕ след UniCredit, през миналата година инжектира капитал в подразделенията си в Унгария и Румъния, въпреки че излезе на загуба за годината след отписвания на активи и заделяне на провизии на стойност 1.6 млрд. евро.

Raiffeisen, която е третата най-голяма банка в региона, обяви на 9 март, че ще увеличи дяловете си в две източноевропейски подразделения – словашката Tatra Banka AS и Raiffeisenbank AS в Чехия, за да се подготви за въвеждането на насоките от Базел III през 2013 г.

“Дори и в страни, където банките майки имат проблеми с подразделенията си, а Унгария е добър пример за това, те застават зад тях”.

В същото време обаче е започнала промяна към местно финансиране. Австрия, чиито банки общо са най-големите в Източна Европа, нареди на трите си най-големи банки да ограничат заемите в региона.

Банките майки биха искали подразделенията им да се самофинансират, дори и по отношение на кредитите в чуждестранна валута според Fitch.

“Това не е постижимо веднага, но е заявка за посоката на бъдещата политика в това отношение”, според Fitch. “Това е добре от гледна точка на бъдещата стабилност на тези пазари”.