След като във вторник Fitch Ratings намали рейтингите на четирите най-големи гръцки банки, вчера международната агенция предприе действия и по отношение на рейтингите на подразделенията на National Bank of Greece (NBG) и EFG Eurobank Ergasias (Eurobank) в България.

Действията на Fitch следват понижението на краткосрочните и дългосрочните IDR рейтинги на четирите най-големи гръцки банки, от BBB+ на BBB и от F2 на F3, респективно, се казва в изявление на агенцията.

Предприетите действия по отношение на подразделенията на тези банки отразяват виждането на агенцията, че намеренията на банките да подкрепят международните си подразделения остава без промяна, но способността им да го правят намалява.

Вчера дългосрочният IDR (Issuer Default Rating) рейтинг на Обединена българска банка (ОББ), която е част National Bank of Greece беше понижен от BBB до BBB-. Перспективата по рейтинга на банката е отрицателна

Краткосрочният IDR рейтинг на банката и рейтингът за подкрепа са потвърдени на нивa F3 и 2, респективно.

Отрицателната перспектива по дългосрочния IDR рейтинг на ОББ отразява перспективата на банката майка, а индивидуалният й рейтинг остава на ниво D.

Дългосрочният IDR рейтинг на Юробанк И Еф Джи България, която е част от EFG Eurobank Ergasias, беше намален от BBB на BBB-. Перспективата по рейтинга е отрицателна

Краткосрочният IDR рейтинг на Юробанк И Еф Джи България и рейтингът за подкрепа са потвърдени на нивa F3 и 2, респективно.

Отрицателната перспектива по дългосрочния IDR рейтинг отразява перспективата на банката-майка. Индивидуалният рейтинг на банката остава на ниво D.