Рейтинговата агенция Fitch Ratings понижи дългсрочния IDR на две български и една румънска банка, като и трите банки имат гръцки собственик, съобщава BBN.

Рейтингът на българските ОББ и Юробанк И Еф Джи България, както и на румънската Banca Romaneasca S.A., бе понижен за 'B+' на 'BB' с негативна перспектива.

Същевременно от Fitch обявиха, че настоящата оценка е последната, която правят на Юфобанк И Еф Джи България, тъй като банката, собственост на EFG Eurobank , се е отказала от участие в рейтинга.

Другите две банки са собственост на National Bank of Greece (NBG), припомнят от агенцията.

Понижението на дългсрочния IDR на трите финансови институции следва след подобни действия спрямо банките майки и отразява отслабената способност на гръцките банкови организации да подкрепят своите представителства в чужбина в случай на нужда. Това може да се отрази негативно на достъпа до финансиране на вторите .

Присъдените IDR отразяват и съмненията на Fitch в самостоятелната сила на банките , която бе подкопана от значително влошаване на качеството на активите на фона на икономическия спад на родните им пазари.Въпреки това общата капиталова адекватност на трите банки остава над изискванията на регулаторите.