Fitch понижи рейтинга на пет гръцки банки

2060
Fitch понижи рейтинга на пет гръцки банки

Рейтинговата агенция Fitch понижи рейтинга на петте основни гръцки банки с една степен до B-, мотивирайки се с натиска „върху ликвидността, консолидацията и активите" на кредитните институции в контекста на тежката криза в страната, съобщи Франс прес.

Засегнатите банки са Националната банка на Гърция (BNG), собственик на Обединена българска банка, Юробанк (Eurobank), собственик на българската Пощенска банка, Алфа (Alpha), Пиреос (Piraeus) et АТЕ (Ate). Петте банки фигурират в списъка на 91 финансови институции, чиито резултати от стрес тестовете ще бъдат обявени днес от Европейския банков орган.

Според агенцията, това показва "влошаване на кредитоспособността на банките" и "влошаване на ликвидността поради сериозни опасения по отношение на дълга и икономиката на Гърция ". Понижаването на рейтинга на петте банки е полуавтоматичен резултат от занижаването на суверенния рейтинг на Гърция от B+ на CCC в сряда.


Агенцията припомня, че "гръцките банки се поддържат в момента от извънредната ликвидност на Европейската централна банка и са изложени на рискове, което им дава ограничена възможност за действие предвид бягството на капитали в чужбина ".

Също така рискове крият експозициите на гръцките банки в публичния дълг на страната. Според официален представител на централната банка те притежават около 48 млрд. евро от гръцкия дълг - толкова, колкото и на ЕЦБ.

В средата на юни друга голяма рейтингова агенция- Standard and Poor's намали рейтинга на четири гръцки банки (Националната банка на Гърция, Piraeus, Eurobank и Alpha) на "CCC" и предупреди за възможността от ликвидна криза в краткосрочен план, засягаща цялата банкова система в страната.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg