Международната рейтингова агенция Fitch намали с една степен дългосрочния кредитен рейтинг на най-голямата италианска банка UniCredit от А на А-, а краткосрочния от F1 на F2, като перспективата и по двата бе понижена до негативна.

От агенцията предупредиха, че имат готовност да понижат кредитния рейтинг на още седем италиански и осем испански банки. Има вероятност да настъпят отрицателни промени и в рейтинга на водещи белгийски банки.

"Натискът върху приходите и ликвидността на банките, върху възможностите за привличане на средства, върху капитализацията и качеството на активите в бъдеще най-вероятно ще се засилва", изтъкват от Fitch.

Рейтинговата агенция посочва, че негативната тенденция в оценката за банките, включените в списъка за наблюдение, се дължи на промени в прогнозата за рейтинга на отделни държави от еврозоната.

Преди няколко дни Fitch постави Италия, Белгия, Испания, Словения, Ирландия и Кипър в списъка за наблюдение с тенденция към намаляване на суверенния рейтинг.

Международната агенция също така промени на отрицателни перспективите на четири френски банки. Компанията отбеляза, че е променила перспективата на банките Societe Generale, Groupe BPCE, Dexia Credit Local и La Banque Postale в следствие на понижаването на перспективата на френския рейтинг от миналата седмица.