В края на 2009 г., в рамките на годишния си преглед, международната рейтинговата агенция Fitch Ratings потвърди дългосрочния рейтинг (IDR) на СИБАНК 'BBB+.

От Fitch оставиха непроменена и негативната перспектива. Краткосрочният рейтинг за възможност за неизпълнение (Short-term IDR) бе определен на 'F2', а рейтингът за подкрепа ( Support rating) е '2'.

IDR рейтингът на СИБАНК е най-високият, който рейтинговата агенция може да присъди в България.

Според Fitch рейтингите на СИБАНК за възможност от неизпълнение (IDR) и за подкрепа показват, че банката може да разчита, в случай на нужда, на силна подкрепа от Белгийската група KBC, която държи 81.7% от акциите на СИБАНК ( рейтингът на KBC Bank e 'A'/Стабилен).

Негативната перспектива отразява дългосрочния рейтинг за чуждестранна валута на Република България, който е 'BBB-'.

През ноември, при оповестяването на стратегическия си план за развитие, групата КВС определи България като свой приоритетен пазар заедно с Белгия, Чехия, Унгария, Полша и Словакия.

Плановете на компанията-майка са да продължи с осъществяването на цялостната си стратегия за създаване на успешен банково-застрахователен модел в България между СИБАНК и ЗПАД ДЗИ, което също e собственост на КВС Груп.

Негативните последици от свиването на българската икономика, които водят до намаляване на продажбите и увеличаване на разходите по кредитите са аргументите на Fitch при определяне на индивидуалния рейтинг на банката на ‘D/E'.