Fitch промени перспективата на ПИБ от "стабилна" на "отрицателна"

534
Fitch промени перспективата на ПИБ от

Рейтинговата агенция Fitch Ratings днес намали перспективата на Първа Инвестиционна Банка (ПИБ) от “стабилна” на “отрицателна”. Агенцията потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на финансовата институция “BB-”, краткосрочния “B”, както останалите Individual “D”, Support “5” и Support Rating Floor “No Floor”.

Промяната в перспективата отразява предизвикателствата, с които ПИБ се сблъсква по отношение на привличането на ново дългосрочно финансиране и капитал на приемлива цена и пълното рефинансиране на настоящите си задължения. Всичко това може да повлияе негативно на перспективите на банката по отношение както на рентабилността, така и на пазарния дял.

От Fitch коментират, че пазарният дял на банката и различните индикатори на нейното представяне вече показват признаци на отслабване през първата половина на 2008 г. Тези тенденции следват изплащането на емисия еврооблигации на стойност 200 млн. евро през януари 2008 г., в комбинация с пазарните условия, които попречиха на банката да се обърне към капиталовите пазари за ново дългосрочно финансиране.

В резултат на това ПИБ беше принудена да ограничи ръста на кредитирането (само 1% през първите шест месеца на 2008 г., в сравнение с 62% през 2007 г.), за да поддържа нивото си на ликвидност. Ликвидността на ПИБ е на адекватно ниво, но трябва да се разглежда в условията на предстоящите финансови нужди на банката и краткосрочната й депозитна база.

Нуждата за поддържане на ликвидността стана още по-остра след изтеглянето на част от спестяванията на гражданите от банката през май 2008 г., което доведе до спад в депозитите с 5.6% през тази година. Депозитната база на банката обаче расте от края на юни 2008 г. насам и надхвърля нивата, регистрирани в края на 2007 г.

Потвърдените рейтинги отразяват добрия бизнес на банката, диверсифицираната база от депозити на клиенти, добрата рамка за управление на риска и значителните приходи от комисиони.

Основаната през 1993 г. ПИБ се нарежда на шесто място в страната по активи в края на юни 2008 г. Пазарният й дял, по отношение на активите в банковия сектор и депозитите, възлиза на 6.2% и 6.9%, респективно. ПИБ е и най-голямата банка с български капитал в страната.

По-рано този месец рейтинговата агенция Moody’s потвърди рейтинга D за финансова стабилност (BFSR) и рейтинга Ba1 на дългосрочните депозити в чужда и местна валута на ПИБ.

Рейтинговата агенция потвърди също така и рейтинга Ba1 за необезпечен дълг и рейтинга Ba2 на подчинения дълг. Това рейтингово действие е резултат от прегледа на рейтингите, започнат през май 2008 г., след продължилото няколко дни изтичане на депозити от банката през втората седмица на май.

До момента по позицията са изтъргувани 1561 акции на нива от 5.31, до 5.50 лв. за брой.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg