Международната рейтингова агенция Fitch съобщи, че общата перспектива за банките в Централна и Източна Европа за 2013 година е стабилна, но остава мрачна на фона на кризата в еврозоната, която води до забавяне на растежа и влошаване на качеството на активите, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Балансът на рисковете остава негативен в Словения и Унгария. Неблагоприятните тенденции продължават и в България, Румъния и Хърватия, което означава, че банките имат по-малка гъвкавост да поемат евентуални удари. За банките в Полша, Чехия и Словакия стабилната перспектива отразява по-доброто качество на активите, финансирането и резултатите.

Fitch очаква през 2013 г. кредитирането да продължи да нараства бавно. Според агенцията бавното възстановяване на икономиките от еврозоната води до по-слабо атрактивни възможности за кредитиране в Централна и Източна Европа и вяло търсене на кредити.

Според прогнозите на агенцията през идната година качеството на активите в по-голямата част от банковия сектор в Централна и Източна Европа ще продължи да се влошава. Разходите за обезценяване на активи също вероятно ще останат високи.

Слабият растеж и високите разходи за обезценяване на активи ще засилят натиска най-вече върху банките в Словения и Унгария, които в много случаи имат "тънки" капиталови буфери и базовите оперативни печалби са слаби.

Дългосрочният рейтинг (Long-term Issuer Default - IDR) на банките в Централна и Източна Европа отразява най-вече потенциалната подкрепа от компаниите майки, като се отчитат и техните перспективи.

По-ниските суверенни рейтинги на България, Румъния и Хърватия ("ВВВ" - лат. букви) и на Унгария ("ВВ+"), означават, че дългосрочните рейтинги на банките често са на нивото на рейтингите на страните, а перспективите за банковите институции отразяват тези за държавите.

Рейтингите на банките от Централна и Източна Европа могат да бъдат понижени, ако рейтингите на банките майки бъдат поставени под натиск в бъдеще заради следващо изостряне на кризата в еврозоната или по-ясни сигнали от страните членки, че решенията на банките могат да доведат до загуби за кредиторите.

И обратно, стабилизиране на рейтингите на компаниите майки може да доведе до промени в перспективите за дъщерните банки.

Дългосрочните рейтинги и перспективите за банките в България, Румъния, Унгария и Хърватия могат да бъдат преразгледани при промяна на рейтингите на страните.

Продължаващото влошаване на качеството на активите, без да се подсили банковият капитал, може да доведе до понижаване на рейтинга за устойчивост на Словения, Унгария, Хърватия, България и Румъния. Според Fitch в момента няма голяма вероятност за рязко влошаване на кредитирането в Полша, Чехия и Словакия.