"Ще създадем нова длъжност във Фонд "Земеделие" - финансов директор, който да координира работата с банките, за да има повече усвоени средства по програмите на ЕС в земеделието", заяви земеделския министър Мирослав Найденов след среща с Асоциацията на търговските банки.

"Все още не е ясно, колко от земеделските производители са фалирали в следствие на административното забавяне на процедурите във Фонд "Земеделие", коментираха участниците в срещата.

"Фонд Земеделие не беше толкова отворен в комуникацията си, колкото ДАНС", заяви Левон Хампарцумян, управител на УниКредит Булбанк.

Между банките и министерството ще се сформира работна група, която до 1 октомври да изработи меморандум за разбирателство и да начертае правила за по-добро сътрудничеството в областта на кредитирането в земеделието.

Според министър Найденов, 44% от бюджета на ЕС са насочени в областта на земеделието, а от кредитирането на банките зависи усвояването на 5 млрд. евро до 2013 г.

По отношение кризата в млечния сектор, министъра е заявил спешни мерки, които да предприеме ЕК, за да не се стигне до протести на млекопроизводителите в страната. Предвижда се експортно субсидиране на млякото и млечните продукти, и увеличаване на размера на кредита, който да се изплаща за срок от 3 години, до сумата от 15 000 евро.

Източник:БГНЕС