Френската Natixis SA, която желае да набере капитал в размер на 3.7 млрд. евро, отчете загуба за второто тримесечие, в резултат на отписване на активи. Банката, подобно на много други европейски такива, е била засегната от кризата на световните ипотечни пазари.

След резултатите акциите на Natixis отбелязаха спад от 9.7% по време на търговията им в Париж. От компанията отчетоха загуба от 1.02 млрд. евро за изминалото второ тримесечие. Резултатът превиши средните очаквания на анализаторите за отрицателен резултат в размер на 669 млн. евро.

През тримесечието са били отчетени отписвания на активи в размер на 1.51 млрд. евро. От началото на годината акциите на френската банка са загубили 60% от стойността си.

Притесненията на инвеститорите са свързани с това, че новите акции, предложени от банката, в усилията й да набере свеж ресурс, могат да са с дисконт между 20 и 40% от пазарната им цена.

Друга френска банка се представи значително по-добре след изнасянето на резултатите си днес. Акциите на Credit Agricole SA поскъпнаха с 6.2% по време на търговията си в Париж, след като отчетоха спад от 94% в печалбата, а резултатът даде надежди, че финансовата институция няма да има нужда от набирането на свеж капитал.

Поскъпването на акциите на банката стана реалност, въпреки отчетеното отписване на активи в размер на 6.5 млрд. евро.