Тези решения показват две тенденции - тежкото положение с финансирането в еврозоната и процикличното съвпадане на правилата Базел 3 и кризата в еврозоната

Френските банки имат сериозни проблеми, посочва в. "Файненшъл таймс", цитиран от БТА.

BNP Paribas, след миналогодишния недостиг на доларово финансиране и понижаването на рейтинга на банката от агенция Moody's, обмисля да въведе специализирано кредитиране за Италия и Испания чрез дейността си в Белгия. Credit Agricole може да предприеме собствен "гръцки изход", отказвайки се от Emporiki Bank.

Тези решения показват две тенденции - тежкото положение с финансирането в еврозоната и процикличното съвпадане на правилата Базел 3 и кризата в еврозоната, което води до отчаяни действия. Странното е, че и двата отговора са благоразумни. Моментът обаче е неправилен на фона на трусовете в еврозоната.

Предположенията за оттегляне на Credit Agricole от Гърция не са нещо ново. На първо място обаче банката, собственост на френски фермери, изобщо не биваше да пилее 3.3 млрд. евро за гръцка банка. Сега евентуално излизане поражда риск за цялата система, но Credit Agricole би трябвало да е наясно - вече се наложи френската банка да поеме прекия контрол над дейността на Emporiki в Румъния, България и Албания.

Не е изненадващо, предвид нервността на гръцките вложители, че Националната банка на Гърция (National Bank of Greece) бързо обяви, че преговаря да купи Emporiki. Френските банки трябваше да действат по-бързо, а сега действията им засилват несигурността, отбелязва изданието.