Президентът на Франция Никола Саркози се е съгласил да осигури още 10.5 млрд. евро помощ за най-големите банки в страната, в замяна на това техните ръководители да се откажат от бонусите си, информира Bloomberg.

Споразумението от по-рано днес за отпускане на допълнителен капитал идва само ден, след като британският министър-председател Гордън Браун обяви втория държавен спасителен план в рамките на три месеца. Президентът на САЩ Барак Обама също обмисля нови мерки в подкрепа на щатската банкова система в условията на задълбочаващ се световен икономически спад.

Саркози оказва натиск на банките в последните дни, повтаряйки, че не трябва да изплащат бонуси на ръководствата си или пък дивиденти на акционерите.

Credit Agricole и по-малкият й конкурент - Societe Generale, обявиха вчера, че няма да изплащат бонуси на председателите и главните си ръководители. Най-голямата френска банка - BNP Paribas, направи подобно изявление миналата седмица.

"Ние молим банките, които реализират печалба, да финансират икономиката," а не да възнаграждават акционерите, каза министърът на финансите Кристин Лагард след среща на банкери със Саркози.

Франция отдели 360 млрд. евро за своите банки, като по-голяма част от средствата са под формата на гаранции. В замяна държавата ги кара да увеличат кредитирането и назначи омбудсман, който да следи за това. Миналия месец правителство инжектира 10.5 млрд. евро в шестте най-големи финансови институции в страната, между които и BNP и Societe Generale.

Други банки, присъствали на днешната среща, са Credit Mutuel, Caisse d'Epargne, Banque Populaire и La Banque Postale.

От ЕС вчера прогнозираха, че икономиката на Франция ще се свие с 1.8% през тази година.