Безспорно най-горещата тема за започналата в Торонто, Канада, среща на Г 20 е идеята за облагане с данък на банките, по която се очакват оживени дискусии. Страните, които си поставиха амбициозни цели по време на предишната среща на върха в Питсбърг, САЩ, ще трябва да постигнат единство на фона на изключително различните си банкови системи.

Г 20, които натовариха Международния валутен фонд със задачата да задвижи предложението, в крайна сметка се разделиха по темата. „Няма доказателства, че въвеждането на данък върху банките е необходимо за всички страни", заяви руският делегат Андрей Бокарев. Около тази теза се обединиха и партньорите на Москва в БРИК, канадските домакини и Австралия. Те смятат, че не е необходимо да се прави революционна промяна в банковия контрол, нито да се наказват финансовите институции със специфични фискални правила.

Говорител на японската делегация пък съобщи, че по време на предходната среща на Г 8 в петък, този въпрос не е разглеждан и той остава на ниво договорености от срещата в Бусан, Южна Корея, когато бе решено, че е необходимо сближаване на позициите и „вземане предвид на специфичните обстоятелства и предлагани възможности във всяка страна".

От своя страна Франция, Германия и Великобритания прекараха дните преди началото на срещата в настояване за необходимостта от подобен данък. САЩ, които също са сред създателите на идеята, пък тактично не я повдигаха. Във Вашингтон бъдещето на данъка е в ръцете на Конгреса и ще бъде засегната по време на дискусиите за бюджета за следващата година.

Така колективно, срещата на Г 20 в Торонто, започва без големи очаквания. Ангажиментът да се сложи край на „злоупотребите", довели планетата до рецесия, среща трудности да приеме конкретни очертания.