Започна срещата на финансовите министри и шефовете на централните банки на страните от Г-7 в американската столица Вашингтон. Целта на срещата е да бъдат намерени начини за успокояване на изпадналите в хаос световни финансови пазари.

В резултат от общите дискусии финансовите министри на страните от Г-7 приеха план за общи мерки за спасяване на банките и за предотвратяване на фалитите на най-големите от тях, съобщава БНТ.

Mинистрите на финансите и председателите на националните банки на Германия, Канада, САЩ, Франция, Италия, Япония и Великобритания се обединиха около становището, че борбатa с най-тежката световна финансова криза за последните 50 години изисква спешни и извънредни мерки.

По време на срещата британският финансов министър Алистър Дарлинг остро предупреди, че времето за дискусии е приключило и трябва да се пристъпи към действие. Дарлинг призова присъстващите да приложат британския спасителен план, който предвижда парите на данъкоплатците да бъдат използвани за закупуване на дялове от засегнатите банки.

Драстични мерки предложи и италианският премиер Силвио Берлускони. Берлускони заяви, че фондовите борси по целия свят трябва да бъдат затворени за две седмици, а през този период националните правителства трябва да намерят общ спасителен план.

В последвалите дискусии министрите на седемте най-развити държави в света приеха план от пет точки. Част от плана предвижда използването на всички възможни инструменти за предпазване на "важните" финансови институции от фалит.

Гарантиране на сигурност и убеждаване на вложителите, че техните пари са на сигурно място. Даване на възможност за банките да привлекат достатъчно капитал, за да възвърнат доверието в себе си и да започнат отново да дават заеми на частни лица и бизнеса.

Ще се предприемат всички нужни мерки за деблокиране кредитирането и монетарните пазари,за да могат банките и други финансови институции да получат широк достъп до свежи пари, информира БТА.

Финансовите министри на Г-7 изявиха готовност да направят всичко нужно за да деблокират ипотечните кредитни пазари. Според министрите е необходимо банките да могат да набират капитал както от публичния, така и от частния сектор за
възстановяване на доверието.

Финансовите министри от Г-7 обявиха подкрепата си за МВФ и ролята му в помощ на засегнатите от финансовата криза държави и обещаха да ускорят прилагането на препоръките от Форума за финансова стабилност.

Те признаха спешната необходимост от реформа на финансовата система и заявиха, че ще укрепят сътрудничеството си и ще работят и с други партньори за изпълнението на този план.