Гарантират влогове до 196 хил. лв.

1567
Гарантират влогове до 196 хил. лв.

Всички влогове до 196 хил. лв. ще бъдат напълно гарантирани при евентуален фалит на банка. Това предвиждат промени в Закона за гарантиране на влоговете в банките, приети вчера от Министерски съвет.

Промяната се прави заради нова директива на Европейския съюз за гарантиране на депозитите. До 31 декември 2010 г. всички държави в Евросъюза трябва да въведат фиксиран гарантиран размер на депозитите от 100 000 евро.

Целта на това изискване е да бъдат избегнати пазарни нарушения поради прехвърляне на депозити от държави членки с по-малък размер на гаранцията в държави членки с по-висока защита на депозитите.

Чрез въведения еднакъв размер на гаранцията ще се осигурят равни условия в рамките на вътрешния пазар. У нас сумата е приравнена на 196 хил. лв.

Така защитата върху спестяванията на българите ще стане двойно по-голяма. До момента според закона напълно се изплащат при фалит на банка влогове до 100 хил. лв. Министерският съвет одобри и промяна в Закона за платежните услуги и платежните системи с цел да се хармонизира с европейските изисквания.

Регламентира се и понятието електронните пари, независимо дали те се държат в платежно устройство, или се съхраняват от разстояние в сървър и се управляват от собственика им чрез специална сметка.

Въвежда се и възможност за обратно изкупуване на електронните пари, което само по себе си не означава, че средствата, получени в замяна на електронните пари, следва да се разглеждат като депозити.

Обратното изкупуване е допустимо по всяко време и по номинална стойност, без възможност да се слага минимален праг.

Източник: в. Стандарт


Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg