Не знам как технически ще бъде осигурена разликата по гаранциите на влоговете във Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ), но вероятно тежестта ще падне върху финансовите институции, защото това е и в техен интерес. Разбира се, на един първоначален етап, БНБ също може да поеме част от тежестта. Това заяви за Profit.bg Левон Хампарцумян, главен изпълнителен директор на УниКредит Булбанк.

Според него, ако има стъпка в тази посока, то тя ще е в синхрон с другите европейски държави. „В противен случай съществува опасност клиенти на банки да се изкушат да държат депозити извън страната,“ посочи Левон Хампарцумян.

Той каза, че банковата система у нас е непряко засегната от кризата. „Много е важно да се съхрани доверието между бизнеса и банките, между клиентите и банките, а и това между самите банки, защото в момента в основата на кризата е липсата на доверие, което, за щастие, у нас все още го има и се надявам да не го загубим,“ заключи банкерът.

Както вече е ясно, финансовите министри от ЕС гласуваха преди седмица решение за увеличаване на гаранциите за частни спестявания със 150% - от сегашните 20 хил. евро на 50 хил. евро. По-рано Ирландия обяви, че ще осигури 100% покритие на депозитите в местни трезори в случай на затруднения в някой от тях. В резултат на правителственото решение се появиха сигнали за отлив на британски клиенти към ирландски банки.

Обсъжданията за по-високи гаранции на банковите вложения не закъсняха и в България. На пресконференция в четвъртък министър-председателят на България Сергей Станишев заяви, че „за да бъдат спокойни гражданите, правителството ще предложи законови промени гарантираните депозити да бъдат 50 000 евро, т. е. 100 000 лв. Това е общо решение и становище на министрите на финансите на Европейския съюз“, допълни още премиерът.

Една от институциите, която е пряко ангажирана да поддържа доверието в банковата система у нас, е Фондът за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ). Сред основните източници на приходи за ФГВБ са встъпителните и годишните премийни вноски, платени от банките.

Според Закона за гарантиране на влоговете, и по-конкретно неговия чл. 16 (1), към момента „всяка банка прави годишна премийна вноска във фонда, равна на 0.5 на сто от общия размер на влоговата база за предходната година, определена на среднодневна основа“.

От БНБ и ФГВБ не коментираха на този етап механизма, по който ще се покрие разликата по гаранциите, но допълниха, че веднага щом има повече яснота, ще дадат подробно разяснение. От коментар се въздържаха и много от водещите банки у нас.

Сн.: Левон Хампарцумян, главен изпълнителен директор на УниКредит Булбанк (Profit.TV)