Икономическата ситуация в Гърция тревожи гражданите, които масово започват да теглят банковите си депозити. За около два месеца от четирите най-големи банки в страната- National Bank of Greece, EFG Eurobank, Alpha Bank и Piraeus Bank, са изтеглени около 10 млрд. евро, или 4.5% от сумата, с която разполага банковата система като цяло, съобщава френският Journal des finances.

Финансовият министър Георгиос Папаконстантину вчера се срещна извънредно с управителя на Централната банка Георгиос Провопулос, за да обсъдят ситуацията и желанието на банките да им бъдат отпуснати оставащите средства от пакета за подпомагане в размер на 28 млн. евро, договорен още от предишното правителство в разгара на кризата през 2008 г.

Апелът за помощ дойде в момент, когато лихвите по гръцките заеми достигнаха рекордни нива. Възвращаемостта по гръцките десетгодишни държавни облигации достигна 7.31%, като се отчита обезпокоителен скок на спреда над 400 базисни пункта.

Като лидер на пазара на депозити National Bank of Greece може да бъде силно засегната от конюнктурата в Гърция, коментират аналитици от Natixis.

Същевременно обаче националната банка остава „най-доброто оръжие на Гърция срещу кризата заради капиталовата си стабилност (Core Tier 1), чийто показател достига 9.4% и подразделенията си в Турция, чието представяне през 2010 г. ще компенсира забавянето на дейността в Гърция.

Аналитиците на Société Générale също не смятат, че масовото теглене на депозити наистина означава бягство на капитали. От началото на 2009 г. гръцките банки отчитат намаляване на депозитите на домакинства, дължащо се на икономическото забавяне и спада на доходите.