Гърците продължават да теглят парите си от банките. От началото на годината общите загуби на гръцките банки възлизат на 17.8 млрд. евро. Кризата и финансовата несигурност са сред основните причини за масово източване на влоговете.

Кризата принуждава гърците постоянно да теглят пари от влоговете в банките. По официална информация на Националната банка на Гърция само за месец май са изтеглени почти 5 млрд. евро. Вероятната причина за постепенното и често теглене на суми в брой е безработицата и високите цени. Голяма част от гърците вече не могат да покриват с доходите си ежедневните си нужди и теглят от своите спестявания.

Няма официална информация за броя на вложителите, които са закрили банковите си сметки. Само като предположение медиите тиражират версията, че се очаква фалиране на банки и гърците се страхуват да не изгубят парите си.

Анализатори в Атина, както и чуждестранни финансови експерти, са на мнение, че преструктурирането на гръцкия външен дълг може да предизвика кредитни аномалии. Въпреки очакваната финансова помощ от Международния валутен фонд и Евросъюза, гърците реагират на икономическата несигурност и теглят вложените в банките пари.

Източник: БНР