Гърците, изправени пред несигурност за бъдещето на страната си, теглят стотици милиони евро на ден, заявиха официални представители в навечерието на предстоящите парламентарни избори в неделя, които може да решат дали страната ще остане в еврозоната, съобщава ДПА.

Гръцките вложители са теглили между 100 и 500 милиона евро на ден, съобщиха представители на банките, цитирани от гръцки медии и БТА. Според информациите приблизително 5-6 милиарда евро са били изтеглени от сметките през месец май и положението не се е подобрило от началото на юни.

Банкови представители заявиха, че от началото на икономическата криза в края на 2009 г. около 80 милиарда евро са излезли от местните банкови сметки.

За сравнение общо депозитите и репосделките на местни и чуждестранни лица в гръцките банки са били 222 млрд. евро в края на април, по данни на Гръцката централна банка. Те дори са нараснали през пролетта, преди парламентарите избори на 6 май да повишат отново рисковете пред страната.

Политическата несигурност, която е обхванала Гърция, разтревожи кредиторите й, които предупредиха, че страната трябва да се придържа към условията за продължаване на финансирането, което предпазва страната от изпадане в неплатежоспособност от май 2010 г.

По-рано днес стана ясно, че сред обсъжданите мерки при евентуално напускане на еврозоната е въвеждането на ограничения за тегленето от банкомати, както и за свободното движение на хора и капитали.