През последните 12 месеца много вложители са закрили сметките си в гръцки банки, като са изтеглили общо 40 милиарда евро, предаде ИТАР-ТАСС. Това представлява 14 процента от общия обем на банковите депозити в страната.

Процесът на изтегляне на пари от банковите сметки продължава и вече достига 3 млрд. евро месечно, според източници от сектора. Това значително отслабва финансовата система на Гърция и лишава страната от вътрешни резерви, принуждавайки я да рразчита във все по-голяма степен на външни източници на кредитиране.

Германия е започнала да разработва план за преструктуриране на външния държавен дълг на Гърция в случай, че сегашната програма на реформи не доведе до преодоляване на тежката бюджетна криза, съобщи БИ Би Си, цитирана от ИТАР-ТАСС. Източник от Берлин, цитиран от британския финансов в. "Файненшъл таймс", твърди, че германското правителство вече от известно време се подготвя за вариант за преструктуриране на гръцкия дълг. Той обаче отбелязва, че Берлин не възнамерява да притиска Атина към преструктуриране и че подобен план няма да бъде прилаган без решение на самата Гърция.

Според източници от лондонското Сити преструктурирането на външния дълг на Гърция може да стане през първата половина на 2013 година, когато ще изтече срокът на действие на Европейския фонд за финансова стабилизация (ЕФФС) на Европейския съюз и Международния валутен фонд (МВФ). По тази програма Атина получи кредитен пакет от 110 млрд. евро.

Източник: БТА