Зад кулисите Европейската комисия оказва натиск на гръцката централна банка за затваряне на няколко банки, пише „Ди Велт”, цитиран от "Фокус". Сред тях вероятно е и петата по големина гръцка банка АТЕ, съобщават източници от ЕС.

Въпреки че е отговорност на гръцката централна банка да затваря изпаднали в затруднение банки, ЕК също има дума според правилата за отпускане на спасителен заем. Те позволяват на комисията да откаже искане за спасяване на банката, ако прецени, че спасяването е на прекалено висока цена, което на практика може да причини закриването на банката.

Гръцкото финансово министерство отрече сведенията за затваряне на АТЕ и други банки. „Информацията не отговаря на истината. Както е известно, АТЕ реализира програма за преструктуриране, подадена от ЕК. Освен това гръцката банкова система ще получи 50 млрд. евро за рекапитализация и преструктуриране. От тези средства 25 млрд. евро вече са отпуснати, от които са използвани 18 млн. евро”, се казва в съобщението.

Преди седмица фондът преведе 6.9 млрд. евро на Националната банка на Гърция, 1.9 млрд. евро на Алфа банк, 4.2 млрд. евро на Юробанк и 5 млрд. евро на Пиреос банк, които ще им позволят отново да получат достъп до краткосрочно финансиране от Европейската централна банка. Гръцкият фонд бе създаден като част от втория спасителен план за Гърция с цел рекапитализация на местните банки, които пострадаха от отписването на част от гръцкия държавен дълг.