Европейската комисия дава зелена светлина на правителството в Атина за премахване на данъчната тайна и за обнародване на доходите на всички гърци и на плащаните от тях данъци, съобщава в. "Вима".

"Дипломатичен отговор" на този въпрос е дала пред вестника заместник-председателят на Комисията и европейски комисар по правосъдието, основните права и гражданството Вивиан Рединг.

Поводът "Вима" да се обърне към Вивиан Рединг за коментар е разпореждане, издадено наскоро от гръцкия финансов министър Георгиос Папаконстантину за огласяване на данъчните декларации на 8,5 милиона гърци в интернет.

Наскоро ведомството обяви, че доходите на данъкоплатците в Гърция ще бъдат пуснати в интернет, за да стане видно от данъчните им декларации кой какви налози плаща.

С изваждането на данъчната тайна на светло се цели да бъде сложен край на данъчните измами, представляващи "около 30 процента от брутния вътрешен продукт" на Гърция.

Получавайки през пролетта пакета от заеми, които я спасиха от фалит, Гърция се ангажира пред Международния валутен фонд и Европейския съюз да увеличи до края на годината държавните приходи с 13,7 процента, но нейното правителство признава, че приходите в бюджета от събирането на налози изостава.

Пред "Вима" еврокомисарят Вивиан Рединг казва, че за да бъде приложено разпореждането на гръцкото финансово министерство, е нужно да бъде дефиниран държавният интерес, който според правителството в Атина е понятен заради придобилото национални мащаби неплащане на данъци в Гърция, и че премахването на данъчната тайна може да стане със закон или с министерско решение.

Източник: БТА