Гърция моли гражданите си да върнат обратно средствата си, които в момента стоят в швейцарски и други банкови сметки в чужбина, с обещания за частнична амнистия.

Правителството изпитва затруднения с възстановяването на банковата система в страната и с увеличаването на данъчните постъпления и по тази причина готви закон, който ще предоставя стимули за доброволното разкриване на недекларирани финансови активи в чужбина, пише Bloomberg.

Според закона глобите и някои такси за подобни обявявания на недекларирани активи ще бъда премахнати. Стимулите няма да предлагат пълна амнистия, но може да включват отпадането на криминалните обвинения, е заявил фиансовият министър Трифон Алексиадис. Проектозаконът се съгласува и с банките и скоро може да стигне до парламента, според Алексиадис.

“Няма да опрощаваме всичко, но ще предоставим стимули, за да може хората да се включат,” казва Алексиадис, добавяйки, че декларираните активи ще бъдат облагани с данъчни ставки от времето, когато са генерирани. “Ако някой е декларирал доходи от 200 000 евро за определена година, но е депозирал 500 000 евро, тогава ще трябва да покрият разликата. Предложенията за 10-15% данък не са сериозни, ставките ще са по-високи.”

Докато Атина се подготвя за поредния кръг икономии, свързани с отпускането на средствва от ЕС, укриването на данъци и нелегалната търговия свиват държавната хазна с между 15 и 20 млрд. евро на година, според Алексиадис.

Страната също така иска да подкрепи банките си, след като съмненията около оставането на Гърция в еврозоната накараха гражданите да изтеглят почти половината от банковите депозити от началото на кризата, като по-голяма част от средствата бяха изпратени в чужбина.

Според Алексиадис Гърция е наложила глоби на стойност над 200 млн. евро от така наречения списък на Лагард, в който са имената на хора с пари в клон на HSBC в Женева. Списъкът бе кръстен на френския бивш финансов министър и настоящ управляващ директор на МВФ, която го предаде на гръцкото правителство през 2010 г.

Според Алексиадис в момента властите разследват 1.3 млн. данъчни регистри. Проверките са продукт на обединяването на всички съществуващи списъци.