Американската компания General Electric Co. (GE) ще продаде бизнеса си за потребителско кредитиране в Япония на местната Shinsei Bank Ltd. за около 5.5 млрд. долара, предава Bloomberg, позовавайки се на източници близки до компанията.

GE, втората най-голяма компания по пазарна стойност в САЩ, ще продаде подразделението си Lake и две по-малки компании за потребителско финансиране на базираната в Токио Shinsei в сделка, която може да бъде обявена още днес, според източниците.

Главният изпълнителен директор на GE Джефри Имелт излиза от бизнес за 75 млрд. до 100 млрд. долара финансови активи, главно на подразделението за потребителско финансиране GE Money, в което влиза Lake, за да се концентрира върху по-бързо развиващи се индустрии като електроцентрали, болници и авиация. Потребителското кредитиране в Япония бележи спад от 2006 г. насам след акция на правителството и правосъдието на страната срещу лихвените проценти и методите на събиране на задължения.

Базираната в Кънектикът GE, която трябва да отчете резултатите си за тримесечието днес, прогнозира печалба от 53-55 цента на акция за второто тримесечие.

Цената на акциите на Shinsei падна с 2.7%, до 359 йени за акция в Токио към 1:17 часа местно време, в сравнение с 0.7-процентно покачване за 84-членния индекс Topix Banks.

Shinsei, първата японска банка контролирана от чужди инвеститори, разширява дейността си в индустрия, която се свива в Япония след 2006 г. когато ново законодателство намали тавана на лихвените проценти, които банките за потребителско кредитиране могат да налагат от 29 до 20%.

Четирите най-големи компании за потребителско финансиране в страната отчетоха загуби в размер на 1.7 трлн. йени (16 млрд. долара) за финансовата година приключила през март 2007 г., след като заделиха провизии за покриването на потенциални искове за възстановяване на средства на клиенти, които за заплатили прекалено високи такси и лихви.

Три от четирите компании продадоха конвертируеми облигации тази година, за да наберат капитал. Акциите на Promise Co., втората най-голяма компания по пазарна стойност, отбелязаха на 9 юли най-големия си спад от шест години насам.

Акциите на Aiful Corp., най-голямата измежду четирите по активи, се обезцениха с 11% на 25 юни, след като от Lehman Brothers Holdings Inc. обявиха, че компанията-майка може да е в несъстоятелност. От Aiful отрекоха да имат финансови затруднения и по-късно заявиха, че може да съдят Lehman.

От началото на годината GE се съгласи да продаде подразделението си за кредитни карти за корпоративни клиенти на American Express Co. за 1.1 млрд. долара. Компанията също така се съгласи да замени подразделенията GE Money в Германия и Великобритания с испанската Banco Santander за италианската търговска банка Interbanca SpA, която се оценява на 1 млрд. евро. GE също така миналата година продаде подразделението си за високорискови кредити WMC Mortgage.