Финансовите институции и банките не бяха атакувани от пазара, а пострадаха от самите себе си - от политиката, която водиха през последните години, коментира Александър Гебов, изпълнителен директор на Paladin Property.

Хубавото е, че настоящите тежки условия ще накарат финансовите институции да се върнат към исконни, традиционни и добре познати практики на финансиране.

През последните четири пет години имаше доста широко сито по отношение на инвестиционното финансиране. Сега нещата са така, както би трябвало да бъдат. За добрите проекти винаги ще има финансиране.

Един добър проект, добре разработен, стоящ на здрави и устойчиви финансови параметри при всички случаи ще бъде финансиран. Връщаме се към традиционните изисквания за финансиране. С един добър процент на собствено участие с по-умерени рискове.

Малко се залита в посока на изискванията към кредитоискателите в момента, които правят в момента процеса на развитие и изпълнение на проектите доста по-труден, което също е нормално. Един проект обаче, който е добър при всички положения ще получи финансиране, дори за България.

В момента проблемът опира до пазара. А пазарът в момента отсъства, коментира Гебов. Разбира се има сегменти, които са повече или по-малко засегнати от кризата. Тя ще премине малко по-късно, както и дойде по-късно.

И вниманието към такива проекти, които гарантират или създават основи за по-стабилно развитие, постепенно ще се радват на интереса на финансовите институции.

Като цяло сегментът на логистични имоти бе най-леко засегнат от кризата. Трябва да се разграничат обаче продуктите или спецификата на отделните проекти, които се развиваха в сферата на логистиката.

Това е вярно, ако се говори за проекти, които бяха изпълнение за да покрият нуждите на големите търговски вериги от логистични бази, които да направят разходите им за дистрибуция по-приемливи.

В района на София и Пловдив има много примери. Така че, ако се говори за проекти, направени за да покриват собствени нужди да, логистичните имоти бяха по-слабо засегнати.

При имотите в сектора изградени със спекулативна цел бе напълно логично и те да бъдат засегнати, както по посока на финансиране, така и на отдаване под наем.

Вижте още:

Финансиращите институции се завръщат към изконните практики на финансиране - Александър Гебов, управител на Paladin Property Development/Industrial Park Sofia East