Германското правителство обмисля закупуването на 70-процентен дял в Hypo Real Estate Holding AG - банката, която на два пъти беше спасявана от държавата, информира Bloomberg, позовавайки се на източници, запознати със ситуацията.

Това би била и първата банкова национализация от почти 80 години насам, според Волганг Герке, директор на Франкфуртското училище по финанси и мениджмънт.

Фалитът на Danat Bank през 1931 г. е била германската версия на Lehman Brothers, според Герке, който обаче смята, че поуките от този урок са забравени.

Планът на Министерството на финансите да предостави на правителството контролен пакет в банката ще размие дяловете на инвеститорите, включително и 25-процентния дял на щатския инвеститор J.C. Flowers Co.

Hypo Real "потъна" през октомври, след като дъблинското й подразделение Depfa Bank Plc не успя да намери средства - на фона на блокирането на кредитните пазари. От тогава досега банката е получила 92 млрд. евро под формата на гаранции на дългови инструменти и кредитни линии.

Спасяването на базираната в Мюнхен Hypo Real е нужно за запазването на стабилността на германския ипотечен пазар, според финансовия министър Пеер Щайнбрюк.

Правителството може да получи между 70 и 80-процентен дял в Hypo Real, ако инжектира около 10 млрд. евро в банката. Правителството наля същата сума в Commerzbank AG този месец, получавайки 25% от банката плюс една акция.

Това може да размие 25-процентния дял на J.C. Flowers до 5%. Акциите на Hypo Real загубиха 91% от стойността си в последните шест месеца.

Законодатели обаче ще трябва да одобрят нов закон специално за спасяването на Hypo. Германският фонд за спасяване на банките на стойност 480 млрд. евро забранява на правителството да придобива дял в банките по-голям от 33%.

Освен това, по закон, придобилите 30-процентен дял или повече трябва да направят търгово предложение за закупуването и на всички останали акции. Правителството обаче не иска да изкупува всички акции на Hypo, според същите източници.

Законодателите от управляващата коалиция през този месец изразиха опасения по отношение на придобиванията на банки от страна на правителството, като, според тях, държавата не е най-подходящият мениджър за банките.