Спасяването на повалената от финансовата криза немска банка IKB, което беше ръководено от държавата, не означава, че правителството има готовност да спасява всяка банка, която изпадне в беда, е заявил Министърът на Финансите на Германия Пеер Щайнбрюк, предава Ройтерс.

"Спасяването на IKB с помощта на държавата не означава, че съм подписал празен чек за по-нататъшни държавни финансови инжекции. Банковите мениджъри, които носят отговорност за подобни ситуации, трябва да обърнат внимание на това”, е заявил Щайнбрюк пред немския всекидневник "Ханделсблат".

IKB е най-известната немска банка, която стана жертва на световната финансова криза. Банката е спасявана от фалит три пъти, главно с помощта на държавната банка KfW, като разходите по тези операции възлизат на повече от 8.0 млрд. евро (12.59 млрд. долара).

IKB, която преди беше малко известна банка, заемаща средства на малки компании, се “прочу” през миналата година като първата германска жертва на кризата на пазара за високорискови ипотеки в САЩ, когато нейни инвестиции за милиарди евро се оказаха неуспешни.

Германското правителство в момента се опитва да продаде банката, а спираловидното нарастване на разходите и използването на парите на данъкоплатците за спасяването на финансовата институция породиха политическо напрежение в Германия.

Малка немска банка, Weserbank, беше принудена да затвори врати вчера, превръщайки се в първата фалирала европейска банка от началото на световната кредитна криза.

Снимка: EPA/DAI KUROKAWA/БГНЕС