Германският канцлер Ангела Меркел обяви в Берлин германския план за спасяване на финансовата система на фона световната икономическа криза, предаде ДПА.

"Първият градивен елемент" на плана е програма за възстановяване на банковия сектор за 100 млрд. евро, която обхваща фонда за рекапитализация на финансовите институции за 70 млрд. евро с предвиденото му възможно увеличение от 10 млрд. евро.

Останалите 20 млрд. евро са разходите за разширяването до 400 млрд. евро на държавната гаранция на междубанковите заеми.

"Вторият градивен елемент" е нанасянето на промени в световните правила за дейността на финансовите пазари и включва засилване на Международния валутен фонд (МВФ) и подобряване дейността на финансовите рейтингови агенции.

Законодателните мерки ще влязат в сила от петък, след като бъдат одобрени от двете камари на германския парламент, допълни Меркел.

Средствата от спасителния фонд може да бъдат използвани за купуване на лоши банкови активи, уточни финансовият министър Пеер Щaйнбрюк, цитиран от Ройтерс. Германският министър посочи, че това е третият градивен елемент на плана, но първоначално това няма да бъде прилагано, допълва ДПА.

Източник: БНР