Германското финансово министерство заяви, че правителството „не подготвя спасителен план" за Deutsche Bank. Властите отхвърлиха съобщенията на в. „Ди Цайт“, че държавата, заедно с европейски институции, готви помощ за финансовата институция.

„Съобщението не е вярно. Правителството не подготвя спасителен план. Няма основание за подобни спекулации“, се посочва в изявлението. Според „Ди Цайт“ Европейският съюз, Европейската централна банка (ЕЦБ) и правителството на Германия готвят спасителен план за Deutsche Bank, след като министерството на правосъдието в САЩ подаде иск на стойност 14 млрд. долара срещу банката.

Изданието обаче не посочва подробности около евентуалните спасителни планове. В средата на месеца американските власти поискаха от Deutsche Bank да плати рекордната глоба, за да се разреши имотен спор, чиито корени са в кризата от 2008 г., припомня БГНЕС.

Тази финансова санкция е най-голямата, налагана някога на чуждестранна банка в САЩ. Тя изпреварва с много 8.9-те милиарда, наложени на френската финансова институция BNP Paribas през 2014 г. за нарушаване на американско ембарго.

В резултат на иска тази седмица акциите на Deutsche Bank достигнаха до своя исторически минимум. Те поевтиняха с цели 6.4%, до 10.7 евро.