Банковите сметки на 20 източноевропейци се намират върху диск, купен от Германия преди две години от информатор в Лихтенщайн. Възможно е сред тях да има и сметки на българи. Това съобщи прокуратурата в Бохум.

Преди два дни Националната агенция за приходите в София обяви, че ще търси информация за укрити данъци и във втория диск, който Берлин иска да купи - от швейцарски информатор. Повече по темата от Берлин - Диана Караш:

Прокуратурата в Бохум съобщи, че магистратите и данъчните власти в Германия имат подробни данни за източноевропейците, депозирали пари в Лихтенщайнската банка LGT.

Информационните масиви бяха купени от Германия през 2008 г. за 4.5 милиона евро. Данните за това дали върху диска има и сметки на българи се намират във Федералната данъчна служба. Тя се надява да получи още повече информация и от втория диск, за който бивш служител на швейцарска банка преговаря да продаде на федералните власти.

Говорител на федералното министерство на финансите не пожела да съобщи дали вече има официално искане от България за предоставяне на информация. Той обаче напомни, че съществува т.нар. "спонтанна процедура по уведомяване", при която германските данъчни информират автоматично засегнатите държави за съмнителни данни.

Източник: бТВ