Служителка в германска банка, която тайно прехвърляла пари от богати към по-бедни клиенти е получила 22-месечна условна присъда, съобщава Би Би Си.

62-годишната жена, наречена "банкерът Робин Худ", прехвърлила над 11 млн. долара при 117 подобни операции. Съдът в Бон обаче се уверил, че анонимната добродетелка на бедните не е взела нито цент за себе си.

Банката регистрирала загуба от над 1.5 млн. долара когато неочаквано ощастливените й клиенти не могли да върнат неразрешените средства. Банковата служителка е била обвинена в позволяване на овърдрафт на клиенти, които по нормален път не биха получили подобна привилегия.

Тя използвала пари от по-богати клиенти за временно прикриване на заеми по време на месечния одит на овърдрафта в банката. Жената започнала да връща причинените на институцията загуби от скромната си пенсия.

Тя би могла да бъде осъдена на 4 години затвор, но съдът подходил снизходително в нейния случай, имайки предвид факта, че тя признала незабавно вината си и че не се е обогатявала персонално.

Като смекчаващо обстоятелство съдиите взели под внимание факта, че заради стореното подсъдимата загубила работата си и че изплаща със собствени средства причинената щета.

Източник: БГНЕС