Асоциация на германски банки предупреди, че безразборно преструктуриране на гръцкия дълг би могло да доведе до зараза на пазарите и повтори, че банки желаят да осигурят принос от частния сектор.

Михаел Кемер, управляващ директор на Асоциацията на германското частно банкиране (BdB) заяви пред германската телевизия, че всеки принос на частния сектор трябва да е доброволен и може да бъде използван едва като последно средство, след програма за структурни реформи в Гърция.

"Виждаме опасността от зараза. Ето защо всичко, което се прави, трябва да се извършва доброволно. Ако ли не, пазарите ще се запитат дали те би трябвало да инвестират в други авоари, които също така могат да се окажат засегнати", предупреди Кемер.

Германският финансов министър Волфганг Шойбле призова парламента да подкрепи допълнителна помощ за Гърция и заяви, че банковото участие в нов пакет е "неизбежно".

Берлин оказва силен натиск търговски банки да дадат принос в стойността на оценяваното на 120 млрд. евро гръцко споразумение за подпомагане, но все още не е убедил Европейската централна банка и рейтинговите агенции, че това може да се осъществи без да се предизвика така нареченото неизпълнение на кредита.

Източник: БГНЕС