Германските банки раздават щедри заплати

1060
Германските банки раздават щедри заплати

Много от банките, молили до вчера държавата за помощ, днес отново раздават свръхщедри заплати. Това е поредната плесница за данъкоплатците, финансирали от собствения си джоб спасението на въпросните банки.

Около 200 банкери от германските кредитни институти са с годишен доход, който надхвърля сумата от 500 000 евро, писа тези дни "Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung". За членовете на банковите управителни съвети, получили в хода на кризата пари от държавата, спасителният държавен фонд Soffin определи задължителна горна граница за заплатите в размер на 500 000 евро. За членове на второто ръководно равнище обаче фондът не предвижда такива ограничения. Поради което там отново са плащат милиони.

Пенсия в размер на 186 000 евро!

В Commerzbank, където германската държава вля над 18 милиарда евро, близо 50 банкери получават повече от председателя на Управителния съвет Мартин Блесинг. Заплатата на Блесинг е 500 000 евро плюс пенсионни надбавки и средства за служебен автомобил. Банкери, които печелят над половин милион евро годишно и са на равнище под Управителния съвет, има и в редица банки на федералните провинции, също получавали държавни помощи срещу кризата.

Такива банкери има например в Щутгартската Баден-Вюртембергска банка и в Дюселдорфската Северен Рейн-Вестфалска провинциална банка. С фантастични пенсии са се подсигурили освен това и двама топ-мениджъри от кризисната Hypo Real Estate. С навършването на 60-годишна възраст членовете на Управителния съвет Кай Вилхелм Францмайер и Франк Крингс ще получават пенсия в размер на 186 000 евро годишно.

Сред правителствените кръгове тези пенсии и бонусите към тях будят все повече съпротива. Финансово-политическият говорител на Християндемократическия съюз Лео Дауценберг отправи критика и към правителството: "Ако една банка е била спасена от данъкоплатците, то по подобни въпроси трябва да се проявява върховна деликатност", заяви Дауценберг пред агенция ДПА.

Ще обърнат ли внимание на възмущението?

Критика дойде и от редиците на либералните Свободни демократи: "В краен случай ще трябва да уредим този въпрос чрез съответен закон, който би могъл да постановява, че при спасена от държавата банка заплатите ще бъдат поставяни под строг контрол", казва финансовият експерт на Свободните демократи Флориан Тончар.

Масивна е и критиката от страна на синдикатите: "Нима 500 000 евро не са достатъчни за хубав живот", възмущава се членът на ръководството на Германския синдикален съюз ДГБ Дитмар Хексел. Критика отправиха и от синдиката на работещите в сферата на услугите. Членът на федералното председателство Уве Фулонг окачестви като "тежка грешка в цялостната конструкция", че фондът Soffin определя горна граница за заплатите на членовете на УС, но не и за заплатите на хора на второ ръководно равнище. Според Фулонг тук законодателят е длъжен да въведе сериозни промени.

Източник: Дойче Веле

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

baihui
# 0
23:09 | 27 September 2010
mi da ne behte gi spasiavali
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg