Американският милиардер Бил Гейтс обеща да даде 500 млн. долара, за да помогне на жителите на развиващите се страни да си отворят банкови сметки и да ги насърчава да спестяват пари.

Фондацията "Бил и Мелинда Гейтс" на създателя на Microsoft обяви намерението си на първия световен форум за спестяването в Сиатъл, съобщиха Франс прес и Асошиейтед прес.

Целта е да се помогне на бедните да правят финансови планове за бъдеще и да пестят за най-различни неща - от торове до училищни такси и униформи.

Част от парите ще бъдат предназначени за работа на фондацията в областта на небанковите плащания и управляването на парите чрез мобилен телефон.

Във форума, организиран от Фондацията "Гейтс" - най-голямата благотворителна организация в света, участваха около 200 банкери, държавни служители, телекомуникационни компании и представители на местни общности от 38 страни. Темата бе как да работят заедно в полза на бедните.

През януари фондацията обеща, че ще похарчи над 10 млрд. долара през следващото десетилетие за разработка на ваксини за най-бедните страни в света.

Източник: БТА