"Не съжалявам." Така Федерико Гицони, главен изпълнителен директор на UniCredit, обобщава първата си година начело на най-голямата италианска банка по активи, пише FT.

Лаконичният отговор е типичен за Гицони, който има 30 години стаж в UniCredit.

Въпреки предпазливо оптимистичните му възгледи, стартът на Гицони не беше лек. Анализатори призовават банката да набира капитал, стойността на акциите й падна наполовина, а Италия беше въвлечена в дълговата криза на Еврозоната.

Гицони признава, че времената не са лесни да управляваш италианска банка. Той обаче посочва, че "Италия съставлява само 40% от дейността на банката"; останалото идва от други 22 страни в Европа - повечето от които с по-голям икономически растеж от Италия.

За тези, които се опасяват от ликвидна криза, той казва, че UniCredit разполага със 100% от финансирането си за Италия (около 32 млрд. евро) поне за тази година. Като група банката е покрила около 95% от нуждите си от финансиране до края на 2011 г.

Преди края на годината Гицони има предизвикателството да представи първия си стратегически план за групата. Той беше критикуван, че досега не е успял да направи това.

"Пазарите искат план, но той трябва да бъде сериозен и надежден. За да се направи това, е необходимо време," казва той.

Гицони казва, че UniCredit ще продължи да бъде търговска банка, „защото ние правим най-добре това. Ние няма да станем Deutsche Bank. В концепцията за търговска банка мога да внедря концепция за инвестиционно банкиране, но тя трябва напълно да подкрепя корпоративния бизнес". Той също така изключва вероятността от придобиване на още банки в Италия.

Другият фокус на пана ще бъде капиталът, който е обект на голям интерес от страна на акционерите.

Гицони казва, че може да обмисли евентуално предлагане на права и продажба на активи.