Международното финансово списание Global Finance награди най-добрите банки в света по време на годишната среща на Международния валутен фонд във Вашингтон този уикенд. Класацията на изданието е резултат от годишно проучване в над 150 страни в цял свят.

Наградата „Най-добра банка в България“ за 2016 г. беше връчена на УниКредит Булбанк. От името на банката призът получи Любомир Митов, главен икономист на УниКредит за ЦИЕ.

Изданието посочва, че критериите за избор включват стратегически партньорства, показатели за финансова стабилност, конкурентни цени, въвеждане на иновации и др. В журито по избора влизат редакторите на списанието, пазарни анализатори, консултанти и др.

“Класацията не търси да награди най-големите банки. Стремим се да намираме онези, които превъзхождат конкурентите със своята визия за развитие и сила на съответните пазари. Банките в целия свят се сблъскват с много насрещни ветрове – геополитически рискове, нестабилни икономически и пазарни условия, непрекъснато променяща се регулаторна среда.

Отличаваме онези банки, които въпреки тези условия, успяват да покажат най-добрата на пазара способност да отговорят на потребностите на клиентите“, коментира Джоузеф Джарапуто, издател и редакционен директор на Global Finance.

През изминалата година УниКредит Булбанк е номер едно по активи, кредити за бизнеса и за домакинствата, депозити на фирми и граждани, акционерен капитал и други показатели. Тя запазва тази позиция и през първите шест месеца на 2016 г. Устойчивият бизнес модел се допълва от систематичен фокус към непрекъснато инвестиране в развитие на иновации в полза на клиентите.

Неотдавна Global Finance обяви УниКредит Булбанк и за “Най-добра дигитална банка на потребителите“ 2016.

Global Finance се чете в 188 страни по света. Сред аудиторията му са висши мениджъри, икономисти, финансисти и др., както и над 8000 международни инвеститори с обхват от повече от 80% от активите под професионално управление в световен мащаб.