Европейските банки може да изпитат необходимост да наберат до 90 млрд. евро свежи средства, за да запазят финансовите си показатели на сегашните нива в условията на падащия кредитен пазар, според Goldman Sachs Group Inc, пише Bloomberg.

“Регулаторният натиск и резкият обрат в европейския кредитен цикъл са основните причини за опасения”, според анализаторите на инвестиционната банка. Банките може да имат нужда да наберат между 60 млрд. и 90 млрд. евро, смятат анализаторите.

Инвестиционните компании и банките са отчели повече от 400 млрд. намаления на активи и кредитни загуби и са набрали около 322 млрд. долара, за да попълнят резервите си от началото на миналата година, показват данни на Bloomberg.

Заразата, започнала от срива на щатския пазар на високорискови ипотеки, е изтрила повече от една пета от стойността на банковата индустрия и това далече не е краят, според Аншу Джейн от Deutsche Bank AG.

"Тази баннова криза на този етап се равнява на трите най-гоеми кризи в застрахователната индустрия", казва Джейн.

Citigroup Inc днес понижи оценката си за акциите на Credit Suisse Group и ревизира надолу прогнозите си за печалба на акция на втората най-голяма швейцарска банка.