Най-печелившата брокерска компания на Уолстрийт Goldman Sachs Group Inc днес обяви по-добра от очакваната печалба за четвъртото тримесечие на 2009 г., информира Bloomberg. Компанията също така намали процентът на средствата заделяни за заплащане на служителите си.

Печалбата на банка възлиза на 4.95 млрд. долара, или 8.20 долара на акция, за трите месеца приключили на 31 декември, в сравнение със загуба в размер на 2.12 млрд. долара, или 4.97 долара на акция година по-рано

Очакванията бяха за печалба в размер на 5.18 долара на акция показва проучване на Bloomberg сред анализатори.

Под ръководството на главния изпълнителен директор Лойд Бленкфайн Goldman Sachs разчита на печалбите от търговия и инвестиции на собствени средства. Отчетите на Morgan Stanley и JPMorgan Chase & Co похазаха, че търговията се е забавила през последните три месеца на 2009 г., тъй като клиентите са се отдръпнали, а кредитните спредове са се стеснили.

Печалбата на компанията през миналата година помогна на акциите й да удвоят цената си, но в същото Goldman Sachs стана обект на недоволството от страна на политици и капацитети в сферата, които я обвиняваха, че печели от предоставените й средства на данъкоплатците.

Бизнес моделът на Goldman Sachs, който включва приемането на депозити, търговията със собствени средства и управлението на хеджфондове и фондове за дялово инвестиране, може да бъде засегнат от предложение, което днес президентът Барак Обама се очаква да направи. Обама планира да обяви нови правила след среща с бившия председател на Федералния резерв Пол Волкер, който подкрепя идеята за отделянето на приемането на депозити от търговията за собствена сметка и другите видове рискови инвестиции.

Миналия месец Goldman Sachs обяви, че 30-те й най-високопоставени служители няма да получат парични бонуси за 2009 г. Вместо това техните бонуси ще бъдат под формата на акции, които те няма да имат право да продават в следващите пет години.