Основни щатски банки са прикривали нивата си на риск през последните пет тримесечие като временно са намалявали задълженията си точно преди публикуването на отчетите си, информира The Wall Street Journal, позовавайки се на данни от нюйоркското подразделение на Федералния резерв.

Общо 18 банки, сред които Goldman Sachs, Morgan Stanley, J.P. Morgan Chase, Bank of America и Citigroup са занижавали нивата на задълженията си, използвани за финансирането на сделки с ценни книжа, като са ги намалявали средно с 42% в края на всяко от последните пет тримесечия, показват данните. Банките, които обявяват задълженията си всяко тримесечие, след това са увеличавали дълговите нива в средата на последващите тримесечия.

Прекомерните заеми от страна на банките беше една от основните причини за финансовата криза, която доведе до катастрофалните изтегляния на средства от банките през 2008 г. в компании като Bear Stearns и Lehman Brothers. Оттогава банките са по-чувствителни по темата за разкриването на високи нива на дълг и риск, опасявайки се, че цените на акциите им и техните кредитни рейтинги ще пострадат.

Тази практика, въпреки че е законна, може да даде на инвеститорите изкривена представа за нивото на риска, което финансовите институции поемат през по-голямата част от времето.

Някои банки неофициално признават, че временно намаляват задълженията си в края на тримесечието, но представителите на Goldman, Morgan Stanley, J.P. Morgan и Citigroup отказват да коментират данните на нюйоркското подразделение на ФЕД. Някои от тях отбелязват, че в документите на тяхната компания е упоменато, че новата на задълженията могат да варират по време на тримесечието.

От публикацията също така става ясно, че ФЕД следи нивата на активите на големите банкови холдингови компании, но дейностите по финансирането, които попадат в данните на нюйоркското подразделение на ФЕД са под надзора на щатската Комисия по ценни книжа и борса.

Публикуваните данни са за нива на краткосрочно финансиране на банките на така наречения репо пазар. Финансовите компании използват пари в брой от заемите, за да купуват ценни книжа, след което използват закупените ценни книжа като обезпечение за други заеми и купуват още ценни книжа. Това увеличава ливъриджа на компаниите, позволявайки им да осъществяват големи сделки без им се налага да представят големи суми за тях. Това увеличава както печалбите, така и загубите, които бяха катастрофални през 2008 г.

Практиката да се намаляват тези репо заеми в края на тримесечието се използва периодично от години, но не и толкова постоянно колкото през 2009 г.

Репо пазарът играе основна роля и в отправените наскоро обвинения от държавният служител, нает да разследва фалита на Lehman. Вместо да намаляват задълженията си, в края на тримесечието обаче от Lehman предприемат стъпки, за да ги прикрият.

В опита си да запазят високите си кредитни рейтинги от Lehman използват счетоводна практика известна в компанията като "Репо 105", за да извадят около 50 млрд. долара активи от счетоводния баланс на банката. Този ход помагал на Lehman да направи така, че да изглежда, че има по-малко задължения.