Големите финансови операции под засилено наблюдение

1230
Големите финансови операции под засилено наблюдение

Правителството предлага промени в Закона за мерките срещу изпирането на пари, които отразяват препоръките от последния доклад на Комитета от експерти за оценка на мерките срещу изпирането на пари към Съвета на Европа. Целта е да се постигне по-голяма правна яснота и ефективно изпълнение на международните стандарти, съобщи правителствената информационна служба.

С промените се въвежда изискване към задължените лица (банки, кредитни дружества, застрахователи, нотариуси, НАП, митници и т. н.) да поставят под особено наблюдение необичайно големи или изключително сложни сделки или операции.

Финансовите институции се задължават да изследват целта и характера на тези операции и да отбелязват писмено своите заключения, като ги съхраняват на разположение на дирекция "Финансово разузнаване" в ДАНС, на съответните органи за надзор и на одиторите за период от пет години.

В определени случаи – по указание на директора на дирекция "Финансово разузнаване", данните за клиентите и документите за извършените сделки и операции ще се пазят и за 7-годишен период.

Регламентира се възможността директорът на дирекция ФР да издава указания до задължените лица по отношение на операции със страни, които не прилагат изобщо или прилагат частично международните стандарти, и особено ако операциите нямат логично икономическо обяснение или видимо основателна причина.


 

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg