Рейтинговата агенция Moody's снижи с между един и три пункта кредитния рейтинг на основните индустриални и банкови компании в Италия, ден след като снижи рейтинга на страната.

Moody's снижи рейтинговата оценка на петролната компания Eni / с един пункт - до "A1"/, на електрическата Enel също с един пункт - от "A2" на "A3".

За Eni компанията заявява, че тя има стабилна позиция" въпреки икономическите трудности, но е изправена пред засилена конкуренция на вътрешния енергиен пазар.

И в двата случая Moody's се мотивира със значително намалялата възможност за помощ от страна на правителството за тях при нужда.

Снижен е рейтингът и на Poste italiane /италианските пощи/, Терна /електропренос/ - от "А2" на "А3", на Finmeccanica /технологии/ е намален рейтингът с 2 пункта - на "Baa2", както и на две от най-големите частни банки UniCredit и Intesa Sanpaolo на "A2" /минус два пункта/.

Почти всички оценки са придружени с негативна перспектива, което означава, че Moody's не изключва да понижи отново оценките си.

Агенцията понижи и рейтингите на серия от обществени и полудържавни банки също с между един и три пункта. Засега няма промяна на рейтинга на застрахователната компания "Дженерали", но перспективата е негативна.